KÜTAHYA GEDİZ İLÇESİ

 

KÜLTÜR ve SANAT

İlçemiz, Yazar, Şair, ve Ressam ve Fotoğraf  sanatçılarıyla da her zaman gündemde olmuştur.

F. Ferihan BEŞLİ Emekli Edebiyat öğretmeni, Yanık Frigya’dan Gediz’e anı kitabı ve Oh Be Mis Gibi  hikaye kitabı yazarımız,

Mehmet PINAR, Çağlar Boyu Gediz kitabı yazarımız,

ve Şiirleriyle halkımıza ilhan kaynağı olan Şair Atilla BOZKURT bey ile Gediz’imiz tam bir sanatçılar ilçesi konumundadır.

            Mehmet PINAR hocamızın çıkartmış olduğu Çağlar Boyu Gediz kitabını Eski Gediz Belediye Başkanlığı veya yazarından temin edebilirsiniz 

Kütahya Kültür ve Sanat Derneği Eski Gediz ve Akçaalan'a gezi düzenledi

Kütahya Kültür ve Sanat Derneği üyeleri “Çevremizi tanıyalım” etkinlikleri çerçevesinde geçtiğimiz hafta sonu Eski Gediz ve Akçaalan Beldelerine gezi düzenledi. Yazar F. Ferihan Beşli ve Fotoğraf Sanatçısı Birol Akdemir eşliğinde, Eski Gediz Belediye Başkanı Ekrem Taşkestik ve Akçaalan Belediye Başkanı M. Ali Korkmaz'ın konukseverliğinde düzenlenen geziye dernek üyelerinden Dernek Başkanı ve Ressam Yıldırım, Gönül Türkel, Dernek Başkan Yardımcısı Necmettin Çetintaş ve eşi, Çamlıcalı Naif Ressam Hüseyin Yüce ve eşi, Fotoğraf Sanatçısı Birol Akdemir ve eşi, Kolleksiyoner Murat Özbey ve eşi, Ressam Nursel Cantürk, Kazım Somun, Zafer Gence, Seramik Sanatçısı Yusuf Çeliker ve eşi, Kırkpare Sanatçısı Yaşar Ataseven, Yazar F. Ferihan Beşli katıldılar.

Dernek üyeleri Eski Gediz ve Akçaalan Beldeleri'nde depremden kurtulan bazı tarihi yapıları, yok olmaya yüz tutmuş olan meşhur üzüm bağlarını gezdiler ve yöre sanatçılarına ziyaretlerde bulundular. Resim ve fotoğraf çalışmaları ile belde belediye başkanlarının Eski Gediz’de karma sergi isteklerinin dernek tarafından olumlu karşılandığı ve belirlenen bir tarihte karma sergi için çalışmalar yapılması konusunda da görüş birliğine varıldığı bildirildi.

08.10.2003

Tellal Haber


ESKİ GEDİZ DE SERGİ

Kütahya Kültür ve Sanat Derneği’nin bir kültür etkinliği olarak ve Eski Gediz Belediye Başkanı Sayın Ekrem Taşkestik beyin yardımlarıyla 08/05/2004 tarihinde         Eski Gediz'de düğün salonunda karma sergi yapılacaktır.
            Sergiye Kütahya'dan Çini, Resim, Hat, Tezhip ve Fotoğraf sanatçıları katılacaktır.
Sergi günü 1930'ların Yaşantısı, 1970'lerin deprem ve 2000'li yılların Eski Gediz ve çevresinin Aydın Saraoğlu, F. Ferihan Beşli ve Birol Akdemir'in fotoğraf çekimlerinden oluşan Multivizyon gösterisi de yapılacaktır.

Gedizliler İnternet Sitesi 2004

 

KÜSAD SANATÇILARI ESKİ GEDİZ’DEYDİ.

Kütahya Kültür ve Sanat Derneği sanatçıları, 8 Mayıs Cumartesi günü Kültür ve Sanat etkinliklerinde bulunmak üzere Eski Gediz Belediyesi’nin davetlisi olarak beldeye gittiler.

Otuz Dört ressamın resim; Ceyda ÇETİN, Münevver GÜNAYDIN, Sabahat KALAFAT, Nuray GÜÇLÜ’nün elişleri sergileri saat 15:30’da Eski Gediz düğün salonunda görkemli bir şekilde açıldı.

Sergi açılışı öncesi yapılan törende Belediye başkanı Sayın Ekrem Taşkestik’in yaptığı konuşmasında; ‘Toplumları ayakta tutan en büyük etkenin kültür olduğunu belirterek sanatçılara teşekkür etti. Daha sonra Gediz Kaymakamı A. Nazım BALCIOĞLU önce Gediz’den yetişen ve salonda hazır bulunan ‘Çağlar Boyunca Gediz’ kitabının yazarı Mehmet PINAR, ‘Yanık Frigya’dan Gediz’e ‘ kitabının yazarı F. Feriha BEŞLİ, fotoğraf sanatçısı Birol AKDEMİR ve orada bulunanların Gediz sevgisini, okuduğu ‘GEDİZ’im’ şiiriyle dile getiren Atilla BOZKURT’u kutlayarak teşekkür etti. Bu güzel eserlerin mutlaka devam edeceğine inanıyorum. Gediz, tarih, tabiat, kültürel güzellikleriyle çok zengin bir belde diyerek sözlerini KÜSAD sanatçılarını kutlayıp, teşekkür ederek bitirdi.

F. Ferihan BEŞLİ konuşmasına emeği geçen tüm belediye çalışanlarına teşekkür ederek başladı. Ekrem Taştektik’e ‘Bize depremle yok olan bir kenti tertemiz, güzelliklerle bezeli olarak sundunuz. Bir Avrupa kenti kadar temiz ve bakımlı bir şehir bulduk’ diyerek başladı. Eski Gediz bizim kökümüz nereye gidersek gidelim, kökümüzden kopamayız; Çünkü biz ilk adımlarımızı bu kentin sokaklarında attık, ilk eğitimizi burada aldık, Atalarımız burada gömülü. Bu şehrin güzel kültürü bizi başarılı kıldı. Bu kökün gövdesi Yeni Gediz kök sağlam olursa; gövde gelişir dallanır, filiz verir. Bu nedenle kökümüze sahip çıkmak zorundayız. İki Gediz’in gelişmesi karşılıklı birbirini olumlu etkiler. Olumlu yönde birbirini tamamlar. Biz acılarımızı içimize gömdük, insanlarımıza güzellikler yaşatalım istiyorum. Bu bacaları tüttüren Eski Gediz’i yeniden var edenlere minnettarım, KÜSAD olarak sizlere güzellikler sunmaya geldik.

KÜSAD başkanı yıldırım TÜRKEL’de konuşmasında Kültür ve Sanatın toplumların yaşamındaki öneminden söz ederek; ‘Biz bizleri izlemeye gelemeyenlere çağrıldığımız an giderek kültür zenginliklerimizi ve sanatımızı sergiliyoruz. Bu gün buraya da bu nedenle geldik. Davet edildiğimiz her yere gitmeye hazırız. Eski Gediz’i çok beğendik. Bizi ağırlayan başta Belediye Başkanı ve tüm personele, Gediz halkına teşekkür ediyoruz.

 Bu konuşmadan sonra sırasıyla Gediz’li sanatçılar Mehmet PINAR, Atilla BOZKURT ve Birol AKDEMİR kendilerini tanıttılar. Bunu F. Ferihan Beşli, Aydın SARAOĞLU, Birol AKDEMİR’in fotoğraf arşivlerinden Birol AKDEMİR tarafından düzenlenen sinevizyon gösterimi izledi. 1925 ‘den günümüze izlenen fotoğrafların halkı çok etkilediği görüldü.

KÜSAD yönetiminden Yaşar ATASEVEN’in yönettiği ve mankenliklerini

Nermin SAROĞLU, Eda ÖRDEKÇİ, Yulet GENCE, Çiğdem UÇARCAN, Nermin HALİŞ, Havva KARATAŞ’ın yaptığı Kütahya El İşleri grubunun çalıştığı Kütahya giysileri defilesi büyük bir ilgi gördü. Programın sonunda, Resam Zafer GENCE, Belediye Başkanına yaptığı bir Gediz resmi, Ömer CESUR bir seramik çalışmasını, Fatma ÖKTEM küçük bir çalışmasını sundu.

Serginin gezilmesi ve kokteyle program sona erdi. Sanatçıların gönlünde güzel Eski Gediz’in hayali Akçaalan Şelalesi de gezilerek Kütahya’ya dönüldü. Sergi 13/05/2004 tarihine kadar Eski Gediz Düğün salonunda ziyaretçilere açık kalacaktır.

Gedizliler İnternet Sitesi 2004

Kütahya Kültür ve Sanat Derneği Üyeleri Eski Gediz Karma Sergisi.

UNUTULMAYA YÜZ TUTAN YEREL GİYSİLER

            İnternet sitesi yapılması aşamasında yerel kıyafetler hakkında bilgi almak için Gediz’e gittiğimde sokaktaki her insanın verdiği tek adres Sena Çeyiz oldu.

Gediz ilçesinde faaliyet gösteren Sena Çeyiz firması sahibi Sayın Ali ÖZYURT’la aynı gün içerisinde randevu alarak, firmasında yerel kıyafetler ve yaptıkları eserler hakkında bilgi alışverişi yaptığımda ve yapılan eserleri gördüğümde Gediz halkının neden Sena Çeyiz’e gitmem gerektiği konusunda ısrar ettiklerini yerinde görme fırsatını buldum.

Sena Çeyiz firması sahibi Sayın Ali ÖZYURT Gediz ve çevre köylerinde unutulmaya yüz tutmuş olan yerel kıyafetlere ellerinden geldiği ilgi ve özeni göstererek, el emeği göz nuru ile yöresel kıyafetlere hayat vermekteler, yeni nesillere yöresel kıyafetlerin tanıtılması ve unutulmaması için ellerinden geleni yapmaya gayret ettiklerinden bahsettiler.

Özel şiparişle özenle elde ürettilen yerel kıyafetlerin yerel halkın olağanüstü  ilgisininden bahsettiler.

Esasen yerel kıyafetler hakkında fazla söze ve yazıya gerek kalmadan fotoğraflar bölümüne  bir göz atmanızı salık veririm.

Birol AKDEMİR  / GEDİZ  /2004

 

İrtibat için :

Sena Çeyiz  Ali ÖZYURT

Saygılar Mah Karakolu Yanı

Tel Mağaza & İş : 0.274.412 82 99 & 0.274.412 66 79/GEDİZ/KÜTAHYA