KÜTAHYA, GEDİZ, AKÇAALAN KASABASI (Eski Gediz Mahallesi)

KÜTAHYA - TÜRKİYE

 

DİN TURİZMİ

 

Gediz ve havalisinde Türbe Kültürü çevre halkı tarafından önemli bir yer tutmaktadır.

Türbelerde belli zamanlarda ziyaret yapılarak, Kuran okunur, adaklar adanır ve kurbanlar kesilir.        

Akçaalan  Kasabasının önemli bazı Türbeleri.  

 

KARADONLU CİHAN BABA TÜRBESİ

Beldenin Doğu tarafı girişinde Kasaba mezarlığına bitişik Karadonlu Cihan Baba Türbesi bulunmaktadır. 1970 Gediz depreminde hasar gören türbe ve çevresi Hacı Mustafa TANRIKULU önderliğinde yeniden imar ve inşa edildi. Daha sonraları imece usulü, Akçaalan Yardımlaşma ve Dayanışma Derneği tarafından türbe etrafına çeşitli sosyal tesisler yapıldı.

Türbenin yanında bulunan ardıç ağacı  türbenin simgesi haline gelmiştir, ve denilir ki; Ardıç ağacının dikilmesiyle kasaba yerleşiminin başladığına kanaat getirilmiş. Fakat ardıç ağacının yeşil halini ne gören ne duyan olmaması kasabanın tarihinin çok eski zamanlara dayandığını kanaatini güçlendirmiş ve kasabanın simgesi haline gelmiştir. Ardıç ağacının  kurumuş hali korumaya alınmıştır.

Ardıç ağacının kurumuş köklerinin etrafında bulunan çeşmenin kırk gözlü taş çanaklarından içilen suyun korku sonucu olan rahatsızlıklara iyi geldiği söylenmektedir.

Karadonlu Cihan Baba, Hacı Bektaş Veli’nin dergahında postnişinlik yapmış ve Gediz ve çevresinde İslamiyetin yayılmasına yardımcı olmuş, bir savaş sırasında şehit edilerek şimdiki bulunduğu yere defnedilmiş Veli bir zattır.   

Karadonlu Cihan Babanın mezarının birden fazla yerde olduğu söylenmektedir.

Kore savaşında Türk Askerlerine yardım ettiğinden ve Cihan Baba kendi ağzından yaşadığı yeri askerlere tarif ettiği ve yardım alan askerlerin Cihan Baba’ya savaş sonrası teşekkür etmeye geldiklerinde şaşkınlıkla Türbe ile karşılaştıklarını ve şok olduklarını kasaba halkı  anlatır durur.

 

DOYUMAK DEDE TÜRBESİ

Gediz ve havalisinde yaşan halkın piknik alanı içerisinde bulunmaktadır.

 

YAREN DEDE TÜRBESİ

         Beldenin giriş kısmında bulunan Yaren Dede türbesi ve etrafı imar edilmiş olup kasaba dilinde Azat denen büyük ağaçlar ile kaplı yerde olup, ağaçların yaşının 400 yıllık olduğu araştırmalarla kesinleşmiştir. Bayramlarda bu ağaçlara salıncaklar kurulur gezi ve ziyaret yeri olarak kullanılır.

 

PİR MAHMUT TÜRBESİ

Beldenin Kuzeyinde ve Dere Sevindik köy yolu üzerinde bulunmaktadır

 

MEİS DEDE TÜRBESİ

Beldenin Kuzeyinde Pir Mahmut Türbesinin 1 km. ilerisinde bulunmaktadır.

 

ALİ BABA TÜRBESİ

Kayacık Kasabası karşı tepesinde bulunmaktadır.

 

DOĞRU GAZİ TÜRBESİ

         Türkiye’nin genel dini yapısı gereğince nasıl ki bazı istek ve umutlar için Türbelerde kurban kesilir ve adaklar yapılırsa bu gelenek ve görenekler Akçaalan kasabasında devam etmektedir. Her sene kurbanların kesilip adakların yapıldığı bu diğer türbe Akçaalan kasabasına 3 Km. uzaklıkta bulunan Doğru Gazi Türbesidir.

         Türbenin bulunduğu alanın tamamı meşe ağaçlarıyla çevrili 40 dönümlük bir mevkiyi kaplamakta olup, yaz aylarında, bol suyunun olduğu bu tepeye gelinerek hem türbe ziyareti yapılır hem de kebaplar çevrilerek piknik yapılır.

         Doğru Gazi tepesinden çevreye bakılınca tüm köy ve kasabalar görülmekte ve gün batımı seyretmenin tadına doyulmayan ender mesire alanlarından biridir.  

 

Akçaalan Muharebesinde ve Doğru (GAZİ) Baba Türbesine Ait Anlatılan Hikaye ; 

    Bu tepenin eteklerinde Yunan Kuvvetleri  ile çarpışa sırasında, düşman kuvvetleri bozguna uğramış  ve kaçarlarken 11 kişilik düşman süvarisi arkalarına bakmışlar, bir de ne görsünler, yanlız bir Türk kahramanı var. Hemen geri dönmüşler, Doğru Gaziye hücum etmişler, orada bir saatten fazla savaşmışlar. Doğru Gazi bunlardan yedi düşman askerini öldürmüş, fakat kendisi de tan yedi yara almış artık kılıç sallayacak takati kalmayınca şimdiki yattığı tepeye doğru, sarp ve dik yerlerden çıkmaya başlamış.

     Bir aralık sağ kalan dört düşman askeri Gaziye yaklaşmışlar, tam o sırada yaralı cengaverimizin eyerinin kolanı kopmuş, eyer atın sırtından kaymış, kendisi de yere düşmüş, eyeri almaya, kolanı bağlamaya da vakit kalmamış, hemen silkinip bir elle kanlı kılıncına dayanmış, bir elini göğe kaldırmış, önce çok sevdiği eyeri için şu duayı okumuş;

 

BULANDI GÖZLERİM, DALDI UMMANA

YA EĞER! TAŞ KESİL KALMA DÜŞMANA

YOLLANDIM GİDERİM, ULU RAHMAN'A..

YA EYER! TAŞ KESİL KALMA DÜŞMANA !  

 

ALLAHIN HERŞEYE KADİRSİN KADİR

EYERİ DÜŞMANIN GÖZÜNDEN YETİR !

ÖZÜNDEN BİRİNCİ DİLEĞİM BUDUR

YA EYER TAŞ KESİL KALMA DÜŞMANA !

duası biter bitmesine eyer hemen taş kesilip kayalara yapışmış ve duası Allah katında kabul  olmuştur. 

Eyer taş kesildiği tepede o zamanki yerinde halen  durmaktadır.

 

    Doğru Gazi Türbesinden Gün Doğumu Manzarası

İMAR EDİLMEMİŞ TÜRBELER

Akçaalan’da henüz çeşitli nedenlerden bakımı ve imari edilmemiş Ballı Baba, Tekke Dede, Ildır Işık, Araplar ve Hacim Dede Türbesi bulunmakta olup, Akçaalan kasabasında toplam 39 yerde türbe olduğu görülmektedir.